Чи можна поєднувати блок керування фрезера однієї фірми, наприклад, Марафон та ручку іншої, наприклад Micro-NX чи Стронг?

Так, можна!
Для цього потрібно, щоб у ручки та блоці збіглися такі характеристики, як напруга, потужність, тип роз'єму.

Напруга

Напруга ручки фрезера

Максимально робоча напруга ручки та максимальна напруга блоку керування - повинні збігатися в межах ± 10%. Якщо напруга блоку буде меншою за напругу в ручці, наприклад ручка на 30 вольтів, а блок на 12 вольтів, то не будуть видаватися повні оберти двигуна. Тобто, якщо ручка розрахована на 35000 обертів на хвилину, то вона ніколи не зможе досягти цієї максимальної швидкості. А якщо напруга блоку буде більше за напругу ручки, то тоді ручка буде працювати з перевантаженням, що призведе до її зламання. Напругу ручки можна іноді побачити на корпусі ручки. Іноді, бо не завжди виробники роблять маркування на ручці щодо її напруги, тому уточнюйте цю характеристику у продавця. Щодо напруги блоку керування, то вона є на маркуванні у графі Output.

 

Потужність 
Потужність блока керування

Потужність ручки бажано вибирати більшу або рівну потужності блоку керування. Якщо потужність блоку більше потужності мікродвигуна, то ручка постійно обмежуватиме потужність і працюватиме на межі. Потужність ручки уточнюйте у продавця, а потужність блоку керування вказана або на маркуванні або в інструкції до апарата у графі Power.

 

 

 

 

Роз'єм
Роз'єм ручки для манікюраПерехідник для ручки фрезераМає бути сумісність роз’ємів ручки та блоку керування. Більшість сучасних фрезерів мають універсальний роз'єм DIN-5. А якщо роз'єми не сходяться, то можна використовувати перехідники. 

 

 

В загалі, у переважній більшості південнокорейських фрезерів (за винятком акумуляторних) Marathon, Strong або Micro-NX можна взаємозамінювати ручки та блоки керування – робоча напруга ручок та максимальна вихідна напруга блоків керування в них однакова.